29 aug2017


Welke openbare instellingen nemen deel aan het project?

De volgende partijen zijn vandaag binnen het Watertruck+ project vertegenwoordigd.

Vlaamse Regering: op 11 september 2014 heeft de Europese Commissie een oproep tot het indienen van voorstellen gelanceerd binnen het CEF Transport-Oproepen Meerjarig Werkprogramma 2014. Op 26 februari 2015, heeft de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de Vlaamse Minister Ben Weyts, een toepassing voor het Watertruck+ project ingediend. Dit heeft geleid tot de ondertekening van een subsidie-overeenkomst tussen INEA en de Vlaamse Regering op 4 december 2015, waarbij Waterwegen & Zeekanaal nv als hoofdpartner zal optreden.

Uitvoeringsorganen – bvba Watertruck+: De Vlaamse Regering heeft Waterwegen & Zeekanaal nv en De Vlaamse Waterweg (voorheen nv De Scheepvaart) belast om samen met het expertisecentrum Smart Mobility van Antwerp Management School (voorheen Vlaams Instituut voor Mobiliteit) het project uit te voeren, waarvoor het Special Purpose Vehicle (SPV) bvba Watertruck+ is opgericht.

Bvba Watertruck+ is verantwoordelijk voor de projectontwikkeling, het ontwerp (standaardisering, ontwerp, innovatie), de bouw en levering van de vaartuigen aan de operatoren, de creatie van een masterplan, de verspreiding van de projectresultaten en de communicatie. De openbare partijen zijn de initiatiefnemers van het Watertruck+ project en waren betrokken in het voorafgaande Interreg-project. Zij zijn de oprichters van bvba Watertruck+.

Verladers: Binnen Call I heeft verlader Waterwegen & Zeekanaal (Project Nieuwe Stede), via een openbare aanbestedingsprocedure, een operator toegewezen voor het vervoer van 415.000 ton/7 jaar, waarmee het een modal shift verwezenlijkt van vrachtstromen naar transport over het water.

Operatoren: begin 2015 heeft operator De Cloedt de overeenkomst ‘Ontwerp en bouwen voor gebruik’ afgesloten, als resultaat van Call I. Door deze individuele overeenkomsten, verbindt zij zich ertoe om 10 CEMT-I duwbakken en 6 CEMT-II duwbakken in gebruik te nemen voor de uitvoering van hun activiteiten. De Cloedt zal mee investeren in de vaartuigen die voor hun vrachtstromen moeten worden gebouwd. De operator heeft verklaard praktische ervaring te hebben met de binnenscheepvaart en over voldoende vracht te beschikken. Tijdens de selectieprocedure is er veel belang gehecht aan nieuwe vrachtstromen en aan vrachtstromen die in aanmerking kunnen komen voor modal shift.

In september 2016 heeft Watertruck+ een tweede call bekendgemaakt om extra verladers en operatoren te vinden. Ten gevolge van deze tweede call zijn bijkomende ‘Ontwerp en bouwen voor gebruik’-overeenkomsten getekend met de operatoren De Cloedt en André Celis.

Watertruck+ gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan Watertruck+ voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Ik ga akkoord