29 aug2017


Gaat de overheid de concurrentie aan met de kleine binnenvaart en benadeelt ze daarmee de bestaande particuliere binnenvaartondernemers?

Watertruck+ is een project van de Connecting Europe Facility Transport (CEF Call 2014). Hiertoe heeft het Innovation and Networks Executive Agency (INEA) een contract (Grant Agreement) afgesloten met de Vlaamse overheid, die op haar beurt drie uitvoeringsorganen heeft aangesteld: Waterwegen & Zeekanaal (W&Z) nv (lead partner, thans gefuseerd met De Vlaamse Waterweg nv), nv De Scheepvaart (thans omgevormd tot De Vlaamse Waterweg nv) en het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) vzw (thans overgenomen door fusie met de Antwerp Management School). Deze publieke partijen werden door de Vlaamse regering gemandateerd om de bvba Watertruck+ op te richten voor de uitvoering van het project. Tot die bvba zijn de betrokken private operatoren ondertussen toegetreden, zoals voorzien in de statuten.

Watertruck+ is aanvullend op de klassieke binnenvaart en richt zich in hoofdzaak op nieuwe stromen en een modal shift van de weg naar het water.
Uit cijfers van het ITB blijkt dat het aantal in België geregistreerde schepen van de klasse I en II in het segment van de droge lading in de periode van 2000 tot 2015 afgenomen is van 620 naar 210 eenheden (-66%), hetzij een structurele afname van gemiddeld 27 stuks per jaar. Het project Watertruck+ beoogt in de pilootfase (2018-2019) een dertigtal vaartuigen in de vaart te brengen in dit segment. Van enige marktverstoring is dan ook hoegenaamd geen sprake

Watertruck+ gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek aan Watertruck+ voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Ik ga akkoord